tisdag, april 2

Reseguide till Koh Tao

0

Koh Tao är mest välkänd för att erbjuda fantastisk dykning och visst handlar mycket om dykning på ön men självklart har ön mer att erbjuda. Därför har vi skapat denna reseguide för dig som är intresserad av att besöka Koh Tao i vinter.

Koh Taos Stränder
Trots sin storlek har Koh Tao ett brett utbud av stränder som alla har sin egen charm. Dock hamnar majoriteten av alla Koh Taos besökare vid Sairee Beach som också är den mest turistvänliga stranden. Här ligger dykcentren på rad längst med strandpromenaden tillsammans med hotell, trevliga restauranger, caféer och barer. Atmosfären är lugn och avslappnad och det är en majoritet av backpackers som är på genomresa i Asien. De flesta kommer hit efter Full Moon Party på Koh Phangan. Reser man som backpacker i Thailand och är intresserad av att träffa andra backpackers så är Sairee Beach ett måste under resan.

Men trots att mycket kretsar kring Sairee Beach så har Koh Tao ett flertal andra stränder för den som vill njuta av ön i ett lugnare tempo. Längre ner på öns västra sida ligger stranden Chalok Baan Kao Beach som passar perfekt för den som vill ha lugn och ro på semestern men ändå ett par affärer och restauranger att välja på vid stranden. Även här finns det dykfirmor för den som är intresserad av att dyka.

På öns östra del ligger paradisstränderna Thian Og Bay, Tanote Bay och Ao Leuk Bay samt Mao Bay. Vid dessa stränder ligger endast ett fåtal hotell och man blir relativt isolerad från övriga stränder. Här är vattnet kristallklart och det känns som att snorkla i ett akvarium. Dessa stränder passar bäst för dig som vill ha en lugn och avslappnad semester långt ifrån stressen i Sverige.

Aktiviteter och sevärdheter
Förutom att boka in sig på olika typer av snorkling eller dykutflykter kan man även besöka den vackra ön Koh Nang Yuan som ligger en bit nordväst om Sairee Beach. Detta är en av Thailands vackraste öar och vattnet som omger ön är kristallklart och många dykfirmor från Koh Tao dyker vid reven utanför ön. Ön består egentligen av tre små öar som är sammansatta av en smal strandremsa. Högst upp på den största ön finns en utkiksplats som ger en fantastisk utsikt över Koh Nang Yuan.

Annars kan man gå på yogaklasser, prova på att laga thailändsk mat eller besöka någon av de vackra stränderna på Koh Tao. Det är även populärt att hyra skoter på ön för att upptäcka ön på egen hand. Något man bör tänka på är att dokumentera skoterns skick innan man hyr den, det är inte helt ovanligt att uthyrarna anklagar den som hyrt fordonet för skador som redan fanns på fordonet. Ett tips är därför att Googla uthyrningsfirman innan man hyr för att försäkra sig att de är seriösa.

Nattliv och shopping
Koh Taos nattliv och shopping är väldigt centrerat kring gågatan ovanför Sairee Beach. Här finns ett flertal olika barer och butiker. Men det finns även några barer och butiker vid piren. För övrigt är utbudet av butiker och nattliv i stort sett obefintligt på öns östra sida så även om man väljer att bo där får man räkna med att ta taxi till Sairee Beach om man vill shoppa eller festa.

Boende på Koh Tao
Trots Koh Taos storlek har ön ett brett utbud av hotell, allt från billiga bungalows till lyxiga hotellkomplex. De flesta hotellen hittas vid piren och vid Sairee Beach och besöker man Koh Tao för att dyka är det inte helt ovanligt att dykcentren erbjuder både boende och dykkurs i ett paketpris. För att göra det lättare för dig som letar hotell på Koh Tao så har vi sammanställt en lista med 5 populära hotell i varierande prisklasser:

Clear View Resort
Montalay Beach Resort
Simple Life Resort
Koh Tao Cabana Hotel
Charm Churee Village Resort